top of page
Logo_white.png
fros-top-gron.jpg

Gräs

Vi är experter på gräs och hjälper er gärna till en perfekt gräsmatta. Vi erbjuder färdiga gräsmattor till bostäder och allmänna ytor som fotbollsplaner, parker och golfbanor.

Anchor 1
handske.png

Entreprenad

Anläggning och skötsel av grönytor och fotbollsplaner åt företag och kommuner. Förberedelse och sådd av allmänna grönytor.

Klicka på knappen nedan, läs mer och bli företagskund idag!

Gräsguiden

Frösvidal presenterar
1
Gräsläggning
Förarbete
Luckra upp det 5-10 cm tjocka matjordslagret med en jordfräs eller en spade och ytan bör luta ut från huset. Gödsla sedan med ett fullgödselmedel, exempelvis NPK ger bra resultat.

Sist jämnas ytan till och välta den gärna för bäst resultat och hållbarhet.
läggning.png
skyffel.png
läggnin2.png
Läggning
Ha underlaget klart när gräset kommer och fukta jorden innan läggning. Börja lägga gräset längs en rak kant, exempelvis en tomtgräns eller snörlinje.

Skjut sist ihop skarvarna väl. Låt inte tvärskarvarna komma mitt för varandra för då kan gräset dela sig i framtiden.
Vattning
Vattna genast så att gräsmattan blir ordentligt genomdränkt. Vattna rejält varje dag första veckan, sedan två gånger i veckan till dess att gräsmattan är ordentligt fäst vid marken.

Normal bevattning för en gräsmatta är cirka 25 mm i veckan, antingen regn eller konstbevattning. Används konstbevattning, vattna allt på en gång. Vänta med första klippningen tills gräset börjat fästa sig vid marken.
vattna.png
Ladda ner vår pdf med fler tips och råd.
Läggagräs
Bitmap_3x.png
Skötselråd
kanna.png
Skötselråd
2
kratta_1x.png
Vårstädning
När det går att gå på gräsmattan utan att den skadas gör du vårstädningen. Ta bort dött och visset material, ”den brungrå filten”, och ge första gödselgivan. Besök vår shop för tips på bra gödsel.
Vattning
Första året är gräsmattan en nyetablerad växt som bör underhållsvattnas så att den har möjlighet att fortsätta rota sig.

Normalt vattenbehov för en gräsmatta är cirka 25 mm vatten i veckan. Om du använder konstbevattning – vattna allt på en gång.
gödsla_1x.png
litenspade.png
Klippning

Klipp gräsmattan så ofta att den alltid ser välvårdad ut. Klipp-höjden bör vara 3,5-5 cm. Ju lägre klipphöjd desto mindre slitage tål gräsmattan.

 

Starta med ganska hög klipphöjd på våren för att under sommaren sänka klipphöjden något. Var försiktig med klippning under torra och varma perioder. Öka klipphöjden på hösten.

vattna_1x.png
Gödsling

Gödsla mattan tre gånger per år med ett NPK-fullgödselmedel, 3-4 kg per 100 m2 vid varje gödslingstillfälle. Första gången i mars-april i samband med vårstädningen. Andra gången i maj-juni. Tredje gången i juli-augusti.
 

Vattna gärna ner gödseln, eller passa på vid ett lätt regn. Var försiktig med gödsling vid varmt och soligt väder. Gödsla aldrig sent på hösten.

klippa_1x.png
 • Vad väger 1m2 färdiggräsmatta?
  Normalt väger 1m2 gräsmatta 15kg/m2. En normal släpkärra (gallerkärra man hyr) lastar 50m2. Vi hjälper kunden att lasta med lastmaskin.
 • Hur snabbt måste jag rulla ut ny gräsmatta?
  Från att leverans eller hämtning har skett måste gräsmattan rullas ut inom 24 timmar.
 • Hur mycket måste ny gräsmatta vattnas
  Vattna varannan dag minst 20-25 mm per gång. Bättra att vattna mycket vid samma tillfälle än lite många gånger. Nylagd gräsmatta ska vattnas även om det regnar.
 • Vad är en FAQ-sektion?
  En FAQ-sektion kan användas för att snabbt ge svar på vanliga frågor om ditt företag, t.ex. "Vart levererar ni?", "Vad är era öppettider?" eller "Hur gör jag för att boka?". En sådan här sektion är ett bra sätt att hjälpa folk navigera på hemsidan och kan till och med förbättra din SEO.
bottom of page